Jarek Uściński
Moje archiwum
„Kawa czy herbata”
7 grudnia, w środowej kuchni Kawy czy herbaty programu TVP1
- Papilot, pergamin folia - czy i dlaczego tak. Plus smakołyki...
... pokażemy gotowanie z pieczeniem w pakietach z folii - cudo dla rybo jadów i dieto lekko jedzących,
także cukierki z dobrego mięsa jak królik czy indyk lub gęś - to świetny świąteczny smak i zabawa dla najmłodszych w kuchni.
SERDECZNIE ZAPRASZAM!
menu
Kekspress dla w pośpiechu żyjących... :)
SERNIKKEKS
- czekolada gorzka - 4 cząstki
- kandyzowana skórka pomarańczy - 50 g
- ulubione balkalie - 100 g
- ser twarogowy na sernik - 500 g
- jaja – 6 szt.
- mąka gryczana lub żytnia - 1 łyżka
- skórka otarta z ½ cytryny
- masło - 50 g
- banan – 1 szt.
- Wanilia - ¼ laski
- cynamon - ½ płaskiej łyżki
- cukier trzcinowy - 100 g
Bakalie zalać wrzątkiem na ok. 5 minut i osączyć. Ser rozbić bananem i dodać: żółtka, siekaną wanilię, skórkę cytryny, cukier oraz posiekane bakalie i mąkę. Świetnie wypieka się takie desery w bulionówkach lub filiżankach. Wnętrze natrzeć masłem i porcelany posypać tartą czekoladą oraz cynamonem i cukrem. Następnie napełnić gotową masą sernikową do 4/5 wysokości naczynia. Pieczemy w temperaturze 130’c małe 30 minut i duże naczynia do 50 minut. Można też piec w temperaturze 200’c ok 15 minut i to spowoduje intensywniejsze wyrośnięcie masy. Podajemy w całości lekko ostudzone. Funkcję naczynia mogą pełnić owoce jak pomarańcz czy ananas. To świetna forma aromatyzowania deseru i efektownego podania.
do góry »Cukierki z mielonego mięsa i piersi drobiowych
- mielone mięso indycze z udźca lub królik - 05 kg
- jaja – 2 szt.
- sól i pieprz do smaku
- jogurt naturalny - 2 łyżki stołowe
- tymianek - kilka gałązek
- bazylia - kilka listków
- siekana natka pietruszki - 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
- średnia cebula – 1 szt.
- bułka paryska - 2 plastry
- mleko - 200 ml
- brokuy - 100 g
- groszek zielony - 50 g
- brzoskwinie - 1 szt.
- suszone morele - 10 szt.
- olej do smażenia
Mięso zemleć, dodać jaja, sól i pieprz oraz jogurt. Cebulę obraną i umytą pokroić w kostkę i poddusić i dodać do zmielonego już mięsa z bułką. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zemleć wraz z mięsem. Składniki dobrze połączyć. Zioła zależnie od gustu dodać do mięsa i połączyć. Owoce i warzywa odpowiednio spreparować gdyż będą tworzyły farsz do mini kotlecików. Brzoskwinię – kroimy spore kostki, brokuł – wycinamy nie duże kwiaty i lekko parzymy w osolonej wodzie, morele suszone parzymy wrzątkiem ok. 5 minut. Z mięsa formujemy na mokrej dłoni malutkie placki, wkładamy w każdy z nich inny element nadzienia czyli w jeden morela, w inny brokuł itd. Zamykamy w placek farsz i formujemy kulkę. Zawijamy jak cukierek w nasmarowany oliwą lub olejem pergamin lub folię aluminiową i smażymy lub zapiekamy. Podajemy jak regularne kotlety mielone z klasycznymi dodatkami. Zabawa to niemal konkurs z punktacją np. brokuł 5 punktów, morela 2, groszek – 10 itp.
do góry »Kulebiak z ryb, ciasta drożdżowego i warzyw muśnięta świętami
- ulubiony filet ryb (dorsz, halibut najlepszy) - 300 g
- 1 płat ciasta drożdżowego - ok 300 g
- Pomarańcze - 2 szt.
- cynamon, imbir, bazylia, sól i pieprz do smaku
- cukinia - 150 g
- papryka - 100 g
- szpinak - 50 g
- czosnek - 3 ząbki
- pomidor – 1 szt.
- zielony pieprz z zalewy do smaku
- masło i oliwa do smażenia
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
Pergamin żywiczny lub klasyczny
Rybę sprawić i oddzielając od ości i skóry rozdrobnić. Ciasto rozwałkowane ułożyć na blacie. Warzywa pokroić w paski i smażąc kolejno na oliwie z masłem – rozdrobniony imbir, czosnek i łyżkę koncentratu pomidorowego, następnie po 3 minutach dodać pokrojony w paski pomidor, cukinia i papryka. Po 3 minutach dodaj szpinak i zamieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pomarańcze obierz, wytnij same segmenty miąższu, przesmaż na bardzo intensywnym ogniu z minimalna ilością tłuszczu dodając cynamon i bazylię. Po 5 minutach zaprawa do ryby jest gotowa. Dodaj ją do rozdrobnionej ryby, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż na cieście równomiernie jak na makowiec, na wierzch nałóż masę warzywną i delikatnie zwiń roladę drożdżową. Następnie zrób 2 centymetrową zakładkę w pergaminie i zawiń roladę. Wstaw do ciepłego miejsca na ok 10 minut żeby ciasto podrosło. Gdy podrośnie wstaw do piekarnika w temperaturze ok 180’c na 40 minut w pergaminie. Po 30 – 35 minutach wysuń ciasto, rozetnij pergamin i posmaruj pędzelkiem masą z jaja i wody, po ok 10 minutach rolada powinna pięknie się ze złocić i lśnić. To samoistne danie na ciepło i zimno. Dodam, że rybę możemy zastąpić masą jak na każde pierogi – to będzie prawdziwa bomba a tajnikiem jest intensywny smak i jak najcieniej rozwałkowane ciasto.