Jarek Uściński
Moje Archiwum
„Czekoladowe kreacje na pierwszy dzień wiosny”
20 marca przeddzień wiosny, w programie Kawa czy herbata?– moja niedziela, miałem przyjemność zaprezentować Państwu laureata konkursu „Sfera dobrego smaku” – Jarka Fojcika. Wraz z moim imiennikiem i jednocześnie bardzo zdolnym amatorem kulinarnym, przygotowaliśmy w niedzielnej Kawie dania z wykorzystaniem czekolady.
Czekolada ma wiele zastosowań, wykorzystywana jest nie tylko w deserach.
W ciągu dwóch godzin przygotowaliśmy kacze udka i polędwicę z indyka w sosie czekoladowo-balsamicznym z dodatkiem czosnku, rozmarynu, tymianku. Do tego brokuły na parze z brzoskwiniowo-czosnkową salsą. Wszystko podane na pomarańczowym puree ziemniaczanym.
Na deser było ciastko czekoladowe z wiśniowo-imbirowym środkiem. Suflecik- paluszki lizać...
Kacze udka duszone w sosie czekoladowo - balsamicznym podane na pomarańczowym puree z pikantnym brokułem brzoskwiniowym.
- kacze udka – 6 szt.
- ocet balsamiczny – 3 łyżki stołowe
- cebula – 150 g
- tymianek świeży – kilka gałązek
- miód – 20g
- czekolada gorzka – 80 g
- czerwone wytrawne wino – 300 g
- woda – 200ml
- liść laurowy – 3 szt.
- brokuły – 1 szt.
- brzoskwinie z puszki – 50 g
- masło – 30 g
- oliwa z oliwek – 30g
- czosnek – 2 ząbki
- pikantne papryczki czerwone – do smaku
- ziemniaki – 300g
- sok z pomarańczy – 100g
- masło – 30g
- jogurt naturalny – 50g
- świeże zioła jak tymianek, majeranek i rozmaryn do smakuv
Uda kacze obsmażamy na oleju z cebulką krojoną w kostkę. Dodajemy liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i po ok. 5 minutach wlewamy wino oraz 200 ml wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 1,5 godz. Na 15 minut przed końcem duszenia dodajemy ocet balsamiczny oraz miód.
Z powierzchni sosu zdejmujemy tłuszcz i właściwie sos jest już gotowy. Ziemniaki gotujemy jak klasyczne na puree pamiętając o solidnym ich odparowaniu. Sok z pomarańczy gotujemy na lekkim ogniu aż do odparowania ok. 70 % cieczy. Puree łączymy z sokiem i jogurtem. Brokuły myjemy i odcinamy pojedyncze nie za małe kwiatki. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy posiekany czosnek z peperoncino. Po minucie dodajemy posiekaną brzoskwinię. I po kolejnej minucie uprzednio sparzone we wrzątku brokuły.
Danie układamy na talerzu wg wyobraźni.
Cudowne ciastko czekoladowe z płynnym środkiem
- czekolada gorzka - 250 g
- masło – 160 g
- cukier puder – 125 g
- mąka – 55 g
- jaja – 5 szt.
- kakao – 20g
- gożdzik i cynamon – do smaku
- wiśnie mrożone – 200g
- cukier trzcinowy – 50g
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Cukier puder, mąkę, jaja i kakao łączymy w jednolitą masę. Następnie dolewamy czekoladę z masłem oraz przyprawy. Pieczemy w foremkach w temperaturze 230’C ok. 7-9 minut – podobnie jak suflet.
Doskonały dodatek to duszone w maśle mango z peperoncino oraz miętowe brzoskwinie także karmelizowane.