Jarek Uściński
Moje archiwum
Niedziela "Pod Wyrwigroszem", a poniedziałek zakochany.
13 lutego w programie Kawa czy herbata? – moja niedziela, po raz kolejny w kulinarnej odsłonie wystąpił Jarek Uściński.
Cały kulinarny team świetnie współpracował, nie mówiąc już o radosnej atmosferze, która panowała wśród garnków, robota kuchennego i siekanego czosnku. Było pysznie, aromatycznie i bardzo zabawnie jak na przyzwoity kabaret przystało.
ekspresowe tiramisu, zupa krem z zielonego ogórka i krewetki smażone z czosnkiem.
Dzień zakochanych, którego patronem jest święty Walenty przypada na 14 lutego. W tym roku w poniedziałek przypadł ten namiętny dzień.
- 1 łyżeczka masła,
- 1 świeża dojrzała figa,
- 2 łyżki octu balsamicznego (gęstego),
- 30g cukru trzcinowego,
- 100 g serka mascarpone,
- 1/2 łyżeczki japońskiego chrzanu wasabi,
- garść świeżych listków rukoli,
- 3 plastry szynki parmeńskiej,
- pestki z 1/4 owocu granatu,
- 10 dag truskawek,
- pieprz czarny grubo tłuczony, sól do smaku
Roladka z polędwicy cielęcej faszerowana szpinakiem i karmelizowanymi malinami na puree z pieczonego ziemniaka i dyni, pod sosem z wędzonymi gruszkami, miodem i whisky
- 250g polędwicy cielęcej
- 2 szt. średniego ziemniaka pieczonego w łupinkach
- 100g dyni
- 150g ziemniaków
- 50g cebuli
- 100g liści świeżego szpinaku
- 50g malin mrożonych
- 2 łyżki stołowe miodu
- 100g Whisky
- 1 świeża gruszka
- sól , pieprz, tymianek, - do smaku
- oliwa z oliwek oraz masło - do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 50g śmietanki słodkiej
- kilkanaście listków rukoli
- kilkadziesiąt kropli kremu balsamicznego z czekoladą
Ziemniaki obgotować na 1/2 i upiec na złoty kolor. Następnie smażąc z kawałkami dyni i świeżym tymiankiem oraz cebulą ok 20 minut ciągle mieszając.
Gruszka wędzona (na ruszcie w rondlu z pokrywką) ok 1 godz. Przygotowanie sosu: gruszkę kroimy w kostkę. Na rozgrzany rondel wylewamy odrobinę oliwy, następnie czosnek siekany, gruszki, po 2 minutach miód i po kolejnych 3 minutach whisky i odrobinę śmietanki. Gdy zgęstnieje lekko, odstawić. Podajemy mięso na puree, sos oraz dobry dodatek to zwykłe listki rukoli tylko skropione czekoladowym kremem balsamicznym
Duet sorbetowych lodów z advocatem, wanilią i bazylią oraz wermutu z tymiankiem i miętą
Sorbet nr 1
- 200 ml. Advocat
- 200 ml. lodów waniliowych
- kilkadziesiąt listków bazylii
- szczypta cynamonu
- 100 g białego wytrawnego wina
- 200 ml wermutu białego
- kilka gałązek tymianku świeżego
- kilka listków świeżej mięty
- 1 łyżka stołowa - syrop różany
- świetnie grają świeże jadalne płatki kwiatów ale świeże z naturalnej hodowli
Bazylię miksujemy z winem i cynamonem. dodajemy advocat oraz lody waniliowe. Połączone składniki wstawiamy w metalowym naczyniu do zamrażarki i co 20 minut lekko mieszamy. Gotowy powinien być za ok 4 godz.
Sorbet nr 2
Wermut łączymy z ziołami oraz syropem z róży. Ewentualnie dodajemy płatki jadalnych kwiatów. Wstawiamy do zamrażarki co 20 minut lekko mieszając w metalowym naczyniu. Proces może trwać ok 4 godz. Podajemy obydwa desery wg uznania w jednym naczyniu nie mieszając ich.