Jarek Uściński
Aktualne wydarzenia
Pogoda na dobrą kuchnię
20 lutego w niedzielnej odsłonie programu Kawa czy herbata? – moja niedziela miałem przyjemność gotować z Jarkiem Kretem, wielbicielem Indii i kuchni indyjskiej.
Wracam jednak do naszego niedzielnego gotowania na żywo.
Powiem nieskromnie, że wyszło wyśmienicie. Świeża dynia z niewielką ilością ziemniaków, cebuli, papryki, mleka kokosowego i utartymi w moździerzu przyprawami zrobiły smakową furorę wśród zespołu programu Kawa czy herbata? – moja niedziela. I o to w moim zawodzie chodzi. To największa satysfakcja dla kucharza, gdy podniebienie Gościa jest zadowolone.
Curry z dyni na sposób cejloński
składniki:
- 500 g dyni,
- 100 g cebuli czerwonej,
- 30 g pikantnej papryczki,
- kilka liści curry lub łyżka stołowa pasty - curry żółtego,
- 200 g ziemniaków,
- 200 ml mleka kokosowego,
- 50 g czosnku,
- 200 g papryki świeżej mix kolor,
- zioła korzenne:
kardamon, cynamon, goździk, kolendra ziarno, kmin, - olej do smażenia,
- 50 g masła,
- 100 pomidorów słodkich czerwonych,
- 300 g piersi kurczaka
(można również zrobić wersję wegetariańską bez mięsa), - 200 g jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku,
Zioła ucieramy w moździerzu na gładką masę dodając odrobinę wody Do rondla wlewamy olej i na rozgrzany wkładamy kolejno - cebulę krojoną w piórka, czosnek, ziołową masalę (czyli utartą mieszankę), ziemniaki krojone w duże kostki, dynię krojoną w duże kostki, paprykę także krojoną w duże kostki oraz (o ile chcemy) - pierś kurczaka pokrojona w kostkę i dzień wcześniej zamarynowaną w jogurcie naturalnym. Wszystko intensywnie smażymy i po ok. 10 minutach dodajemy mleko kokosowe i sól, pieprz do smaku. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 minut. Danie powinno być gotowe i bardzo aromatyczne.