Aktualne wydarzenia

Pogoda na dobrą kuchnię

20 lutego w niedzielnej odsłonie programu Kawa czy herbata? – moja niedziela miałem przyjemność gotować z Jarkiem Kretem, wielbicielem Indii i kuchni indyjskiej.

Szczerze mówiąc, nie dziwię się mojemu imiennikowi. Indie to niezwykle kolorowy kraj, pełen kontrastów, odznaczający się różnorodną kuchnią znaną z wyrazistych, ostrych potraw i bardzo słodkich deserów.
Swój charakterystyczny smak, potrawy indyjskie zawdzięczają przyprawom, do których należą m.in.: szafran, kumin, imbir, chili, kardamon, cynamon, curry. Nie możemy zapominać o masali – mieszance przypraw, która nadaje potrawom ciekawy smak i aromat. Nie sposób go opisać, trzeba po prostu spróbować i ocenić czy odpowiada naszemu podniebieniu.
Wracam jednak do naszego niedzielnego gotowania na żywo.
Otóż, w ciągu dwóch i pół godziny przygotowaliśmy kilka łatwych w przygotowaniu potraw, jak: dal tadka, sarsoka saag, paneer tikka masala i deser z mango.
Zaś popisowym daniem było curry z dyni.
Powiem nieskromnie, że wyszło wyśmienicie. Świeża dynia z niewielką ilością ziemniaków, cebuli, papryki, mleka kokosowego i utartymi w moździerzu przyprawami zrobiły smakową furorę wśród zespołu programu Kawa czy herbata? – moja niedziela. I o to w moim zawodzie chodzi. To największa satysfakcja dla kucharza, gdy podniebienie Gościa jest zadowolone.

Curry z dyni na sposób cejloński

składniki:

  • 500 g dyni,
  • 100 g cebuli czerwonej,
  • 30 g pikantnej papryczki,
  • kilka liści curry lub łyżka stołowa pasty - curry żółtego,
  • 200 g ziemniaków,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 50 g czosnku,
  • 200 g papryki świeżej mix kolor,
  • zioła korzenne:
    kardamon, cynamon, goździk, kolendra ziarno, kmin,
  • olej do smażenia,
  • 50 g masła,
  • 100 pomidorów słodkich czerwonych,
  • 300 g piersi kurczaka
    (można również zrobić wersję wegetariańską bez mięsa),
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,

Zioła ucieramy w moździerzu na gładką masę dodając odrobinę wody Do rondla wlewamy olej i na rozgrzany wkładamy kolejno - cebulę krojoną w piórka, czosnek, ziołową masalę (czyli utartą mieszankę), ziemniaki krojone w duże kostki, dynię krojoną w duże kostki, paprykę także krojoną w duże kostki oraz (o ile chcemy) - pierś kurczaka pokrojona w kostkę i dzień wcześniej zamarynowaną w jogurcie naturalnym. Wszystko intensywnie smażymy i po ok. 10 minutach dodajemy mleko kokosowe i sól, pieprz do smaku. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 minut. Danie powinno być gotowe i bardzo aromatyczne.

Smacznego!