Jarek Uściński
O mnie
Jestem szczęśliwym mężem, oraz ojcem Syna i Córki.
Moją pasją jest szeroko pojęty smak. Jedzenie, produkty i zabawa nimi oraz eksperymentowanie. Uwielbiam zderzenie kuchni z Gościem. To ta krótka chwila dająca satysfakcję z pracy.
Plany życiowe do 7 klasy szkoły podstawowej były z goła odmienne acz mocno powiązane z kuchnią. Dużo rysowałem, malowałem i moim marzeniem było zostać artystą malarzem lub grafikiem.
Nagle bum – zmiana – i jestem tym, kim jestem.
Początek kariery zawodowej to oczywiście szkoła gastronomiczna.
W wojsku, którego nie sposób w tym czasie było uniknąć, trafiłem do kuchni – to złe doświadczenie.
Prawdziwa Gastronomia rozpoczęła się dla mnie w pierwszej prawdziwej greckiej restauracji Parnas – nie mającej sobie równych na rynku warszawskim. Tam osiągnąłem stanowisko szefa kuchni.
Zmiana jakościowa to otwarcie hotelu Bristol, gdzie udało mi się dostać i zatrzymać się na 5 lat. Moje początki tam to kucharz nocny, śniadaniowy i wreszcie szef kuchni Marconi.
Kolejny krok to restauracja 99 w Warszawie. Notowana przez kilka lat nawet w Europejskiej Wall Street Journall jako jedna z 10 najlepszych w Europie restauracji businessowych. To był prawdziwy poligon, gdzie mogłem testować wymyślane receptury na najbardziej wysublimowanych podniebieniach.
Po ośmiu latach otrzymałem propozycję poprowadzenia gastronomii w zlokalizowanej na dachu Centrum Olimpijskiego restauracji Moonsfera. Od kilku lat jestem również jej właścicielem. Moje marzenie się spełniło – no może nie do końca. Do pełnego spełnienia brakuje mi częstszego bywania w kuchni z załogą. Wymyślanie nowych potraw, kompilowanie smaków, zabawa, bo dla mnie budowanie menu jest zabawą i tylko wtedy karta może być udana. Pamiętam o moich kucharzach i całym zespole. Jestem wyznawcą prawdy, że Taki szef jaki zespół. Trzeba go ciągle pielęgnować i umieć wyważyć codzienność w tak trudnym stylu życia jakim jest bycie kucharzem. Bo to jest naprawdę styl życia nie tylko praca i koniec.
-
Gotowałem między innymi dla:
- Tiny Turner,
- Bruce Willisa,
- koronowanych głów świata,
- wielokrotnie dla Prezydenta RP i jego Gości,
- najlepszych polskich sportowców.
-
Gotowałem w:
- Polski dzień w Londynie podczas letnich igrzysk.
- Polska gala podczas mistrzostw w Baku.
- Związek Piłki Ręcznej – marketingowa walka pomiędzy Polską, Norwegią i Chorwacją
o realizację w 2016 Mistrzostw Europy w Piłce ręcznej mężczyzn – Pomysł kulinarny pomógł w Monte Carlo pokonać konkurencję. - Indie - Bengalore i kuchnia Polska.
Nasz smak poznali także Goście w Dani, na Węgrzech i USA.
Prowadzę także kadrę Narodową kucharzy juniorów na Olimpiady Kulinarne w Erfurcie i Luxemburgu z których zawsze wracamy z medalami. Jestem trenerem reprezentacji BBQ. Zdobyliśmy z nią min. tytuł Mistrza świata za sos BBQ podczas mistrzostw Jack Daniels w USA. To trofeum pierwszy raz w historii opuściło USA.
-
Zaistniałem także w massmediach takich jak:
- Polskie radio Pr 3 – od 3 lat audycja Zapach poranka
- Radio Dla Ciebie
- Radio Color
- Telewizja Polska Pr 1 – Kawa czy herbata
- Kuchnia TV – cykliczne prezentacje
- TVN, TVN 24 i TVN Warszawa – okazyjne występy