Moje Archiwum

Niejadek na Ranczo

W piątkowym programie Kawa czy herbata? zaprezentowałem Państwu łatwe i ciekawe rozwiązania potraw dla niejadków. Niestety nasze pociechy coraz częściej buntują się gdy na talerzu znajdują się warzywa, owoce czy inne produkty. Pomimo ładnych, żywych kolorów, którymi odznaczają się warzywa, nasze dzieci nie są zainteresowane ich konsumpcją. Dlatego pomyślałem, że należy coś z tym zrobić. Proponuję zatem:

Cukierki z mielonego mięsa i piersi drobiowych:
  • mielone mięso indycze z udźca - 05 kg
  • jaja 2 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • jogurt naturalny 2 łyżki stołowe
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka listków bazylii
  • siekana natki pietruszki - 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • średnia cebula - 1 szt.
  • bułka paryska - 2 plastry
  • mleko - 200 ml
  • brokuł - 100 g
  • groszek zielony - 50 g
  • brzoskwinia - 1 szt.
  • suszone morele - 10 szt.
  • olej do smażenia
Mięso zemleć, dodać jaja, sól i pieprz oraz jogurt. Cebulę obraną i umytą pokroić w kostkę i poddusić i dodać do zmielonego już mięsa z bułką. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zemleć wraz z mięsem. Składniki dobrze połączyć. Zioła zależnie od gustu dodać do mięsa i połączyć. Owoce i warzywa odpowiednio spreparować gdyż będą tworzyły farsz do mini kotlecików. Brzoskwinię – kroimy spore kostki, brokuł – wycinamy nieduże kwiaty i lekko parzymy w osolonej wodzie, morele suszone parzymy wrzątkiem ok. 5 minut. Z mięsa formujemy na mokrej dłoni malutkie placki, wkładamy w każdy z nich inny element nadzienia czyli w jeden morela, w inny brokuł itd. Zamykamy w placek farsz i formujemy kulkę. Zawijamy jak cukierek w nasmarowany oliwą lub olejem pergamin lub folię aluminiową i smażymy lub zapiekamy. Podajemy jak regularne kotlety mielone z klasycznymi dodatkami. Zabawa to niemal konkurs z punktacją np. kto trafi na brokuł 5 punktów, morela 2, groszek – 10 itp.

Ulice kalafiorowe:
  • kalafior - 1 szt.
  • bułki tartej - 100 g
  • masła - 100 g
  • sól i pieprz do smaku
Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie miękki odcedzić wodę i w misce rozdrobnić widelcem dodając lekko zagrzaną bułkę tartą z masłem. Następnie wyłożyć na płaski talerz i widelcem formować ulice i domy. Opcjonalnie z zielonego groszku lub małych marchewek pozorujemy samochody. Smaczna zabawa.

Sernik pieczony w owocach
  • mandarynki - 4 szt.
  • pomarańcze w cienkiej skórce - 2 szt.
  • czekolada gorzka - 4 cząstki
  • rodzynki - 50 g
  • ser twarogowy na sernik - 500 g
  • jaja - 6
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • masło - 50 g
  • banan - 1 szt.
  • laska wanilii - ¼
  • cynamon - ½ płaskiej łyżki
  • cukier trzcinowy - 100 g
Rodzynki zalać wrzątkiem na ok. 5 minut i osączyć. Ser rozbić bananem i dodać: żółtka, siekaną wanilię, skórkę cytryny, cukier oraz rodzynki. Mandarynki oraz pomarańcze – obciąć wierzch ok. 20% owocu tak żeby stanowił czapeczkę. Następnie delikatnie wyciąć zawarty miąższ, tak żeby troszkę miąższu pozostawić jako element smakowy zaś skórka powininna zostać nieprzedziurawiona gdyż jest naczyniem do upieczenia sernika. Wnętrze owoców posypać tartą czekoladą oraz cynamonem. Następnie napełnić gotową masą sernikową i nakryć czapeczką. Pieczemy owoce w temperaturze 130°C - małe 30 minut i duże do 50 minut. Podajemy w całości lekko ostudzone. Podobnie można czynić z ananasem oraz kokosem.
W weekendowej odsłonie programu „Kawa czy herbata? – moja niedziela” szykowałem pyszne pierogi z Hadziukiem, Solejukiem i Pietrkiem, znanymi Państwu zapewne z serialu „Ranczo”, którego piąty sezon wystartował w niedzielę 6 marca o 20:20.
Ławeczkowa trójka czyli Sylwester Maciejewski, Piotr Pręgowski i Bogdan Kalus całkiem nieźle sobie radzili z lepieniem pierogów. Poniżej kilka naszych pierogowych propozycji:

Ciasto pierogowe podstawowe:

Skład:
  • mąka pszenna - 07 kg
  • jajo lub bez jaja - 1 szt.
  • ciepła woda - 0,3 l
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek - 30 ml
Przygotowanie ciasta podstawowego:
Mąkę łączymy z solą, następnie wodą dobrze podgrzaną i jajem. Na koniec gdy już ciasto jest gładkie i nie wchłania mąki dodajemy oliwę i ponownie zarabiamy do wchłonięcia oliwy. To jest przepis na podstawowe ciasto pierogowe. Zmieniając proporcje różnych mąk, ilość jaj czy dodając inne składniki jak: zioła, kurkumę czy np. przyprawę piernikową oraz czekoladę tworzymy własne niepowtarzalne przepisy.

Pierogi z wędzonym pstrągiem i koprem na sosie musztardowo śmietanowym

Skład:
  • ciasta pierogowe - 1 kg
  • wędzony pstrąg - 300g
  • twarog chudy - 100g
  • kilka gałązek świeżego kopru
  • jaja - 2 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek - 50 g
  • śmietana 36% - 200 ml
  • musztarda gruboziarnista - 50g
  • oliwa do smażenia
  • średnia cebula - 1 szt.
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować możliwie najcieniej. Wycinamy formą jaką mamy życzenie.
Wędzonego pstrąga oczyszczamy i samo rozdrobnione mięso wykładamy do miski, dodajemy jedno jajo, twaróg i koper, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie te składniki łączymy łyżką delikatnie nie używając miksera.
Z mięsa formujemy kulki. Wycięte krążki ciasta leciutko smarujemy po obwodzie jajem rozmieszanym z odrobiną wody. Na środek kładziemy kulkę mięsa. Zawijamy oraz zaklejamy pieróg. Gotujemy w nie za mocno wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oleju lub oliwy. Gdy wypłyną na powierzchnię czekamy jeszcze ok. 40 sekund i wyławiamy je bezpośrednio na gorącą patelnię i smażymy lub wykładamy na wodę z lodem i po ostudzeniu wkładamy do lodówki. Na patelni obsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po 5 minutach dodajemy musztardę oraz śmietanę. Po ok. 10 minutach gdy odparuje wkładamy w sos pierogi i podgrzane podajemy na stół.

Pierogi z mięsem i świeżym majerankiem

Skład:
  • ciasto pierogowe - 1 kg
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • mięso z udźca indyka - 300g
  • mięso wołowe podgardle lub szponder - 300 g
  • kasza gryczana - 100 g
  • jaja - 2
  • sól i pieprz do smaku
  • włoszczyzna - 200 g
  • oliwa z oliwek - 50 g
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować możliwie najcieniej. Wycinamy formą jaką mamy życzenie.
Mięso dusimy z warzywami pod przykryciem do miękkości. Gdy jest już miękkie studzimy i mielimy w maszynce do mielenia wraz z ugotowaną kaszą gryczaną. Doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Z mięsa formujemy kulki. Wycięte krążki ciasta leciutko smarujemy po obwodzie jajem rozmieszanym z odrobiną wody. Na środek kładziemy kulkę mięsa. Zawijamy oraz zaklejamy pieróg.
Gotujemy w nie za mocno wrzącej, osolonej wodzie z odrobiną oleju lub oliwy. Gdy wypłyną na powierzchnię czekamy jeszcze ok. 40 sekund i wyławiamy je bezpośrednio na gorącą patelnię i smażymy lub wykładamy na wodę z lodem i po ostudzeniu wkładamy do lodówki.

Pierogi piernikowe faszerowane korzenno – pomarańczowym jabłkiem

Skład:
  • ciasto pierogowe - 1 kg
  • Różnica polega na tym że do ciasta dodajemy mieszankę przypraw korzennych (cynamon, imbir w proszku, goździk, wanilia, cukier trzcinowy puder) oraz dobre kakao w proszku w ilości ok. 30 g na kilogram masy ciasta.
  • antonówki - 6 szt.
  • mielone ciastka imbirowe - 50 g
  • cukier trzcinowy - 2 łyżki stołowe
  • kandyzowana żurawina - 50 g
  • mielone orzechy i migdały - 100 g
  • masło - 40 g
  • pomarańcz - 1 szt.
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować możliwie najcieniej. Wycinamy formą jaką mamy życzenie.
Jabłka obieramy , drążymy gniazda nasienne i siekamy drobno. Obsmażamy na maśle najlepiej na patelni teflonowej żeby jabłka nie zaczęły się gotować – czyli żeby podtrzymać proces smażenia.
W międzyczasie na drobnej tarce ucieramy pomarańczową część skórki z całej pomarańczy i dodajemy wraz z cukrem do jabłek. Następnie dodajemy mielone orzechy oraz sparzone uprzednio żurawiny.

Pierogi makowe na truskawkowym maśle

Skład:
  • ciasto pierogowe - 1 kg
  • masa makowa (może być gotowa) - 300 g
  • ciastka maślane - 50 g
  • truskawki świerze - 100g
  • masło klarowane - 200 g
  • goździki - 5 szt.
  • otarta skórka z limonki - ½ szt.
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować możliwie najcieniej. Wycinamy formą jaką mamy życzenie.
Masę makową formujemy w kulki lub łyżką nakładamy na wycięte krążki ciasta leciutko smarujemy po obwodzie jajem rozmieszanym z odrobiną wody. Na środek kładziemy kulkę makowej masy. Zaciskamy ranty. Gotujemy w nie za mocno wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oleju lub oliwy. Gdy wypłyną na powierzchnię czekamy jeszcze ok. 40 sekund i wyławiamy je bezpośrednio na gorącą patelnię na którą uprzednio trafiło masło, otarta skórka limonki, truskawki krojone w kostkę oraz główki goździków.