Jarek Uściński
Moje Archiwum
Niejadek na Ranczo
W piątkowym programie Kawa czy herbata? zaprezentowałem Państwu łatwe i ciekawe rozwiązania potraw dla niejadków. Niestety nasze pociechy coraz częściej buntują się gdy na talerzu znajdują się warzywa, owoce czy inne produkty. Pomimo ładnych, żywych kolorów, którymi odznaczają się warzywa, nasze dzieci nie są zainteresowane ich konsumpcją. Dlatego pomyślałem, że należy coś z tym zrobić. Proponuję zatem:
Cukierki z mielonego mięsa i piersi drobiowych:- mielone mięso indycze z udźca - 05 kg
- jaja 2 szt.
- sól i pieprz do smaku
- jogurt naturalny 2 łyżki stołowe
- kilka gałązek tymianku
- kilka listków bazylii
- siekana natki pietruszki - 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
- średnia cebula - 1 szt.
- bułka paryska - 2 plastry
- mleko - 200 ml
- brokuł - 100 g
- groszek zielony - 50 g
- brzoskwinia - 1 szt.
- suszone morele - 10 szt.
- olej do smażenia
- kalafior - 1 szt.
- bułki tartej - 100 g
- masła - 100 g
- sól i pieprz do smaku
Sernik pieczony w owocach
- mandarynki - 4 szt.
- pomarańcze w cienkiej skórce - 2 szt.
- czekolada gorzka - 4 cząstki
- rodzynki - 50 g
- ser twarogowy na sernik - 500 g
- jaja - 6
- skórka otarta z ½ cytryny
- masło - 50 g
- banan - 1 szt.
- laska wanilii - ¼
- cynamon - ½ płaskiej łyżki
- cukier trzcinowy - 100 g
Skład:
- mąka pszenna - 07 kg
- jajo lub bez jaja - 1 szt.
- ciepła woda - 0,3 l
- sól do smaku
- oliwa z oliwek - 30 ml
Mąkę łączymy z solą, następnie wodą dobrze podgrzaną i jajem. Na koniec gdy już ciasto jest gładkie i nie wchłania mąki dodajemy oliwę i ponownie zarabiamy do wchłonięcia oliwy. To jest przepis na podstawowe ciasto pierogowe. Zmieniając proporcje różnych mąk, ilość jaj czy dodając inne składniki jak: zioła, kurkumę czy np. przyprawę piernikową oraz czekoladę tworzymy własne niepowtarzalne przepisy. Pierogi z wędzonym pstrągiem i koprem na sosie musztardowo śmietanowym
Skład:
- ciasta pierogowe - 1 kg
- wędzony pstrąg - 300g
- twarog chudy - 100g
- kilka gałązek świeżego kopru
- jaja - 2 szt.
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek - 50 g
- śmietana 36% - 200 ml
- musztarda gruboziarnista - 50g
- oliwa do smażenia
- średnia cebula - 1 szt.
- sól i pieprz do smaku
Ciasto rozwałkować możliwie najcieniej. Wycinamy formą jaką mamy życzenie.
Wędzonego pstrąga oczyszczamy i samo rozdrobnione mięso wykładamy do miski, dodajemy jedno jajo, twaróg i koper, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie te składniki łączymy łyżką delikatnie nie używając miksera.
Z mięsa formujemy kulki. Wycięte krążki ciasta leciutko smarujemy po obwodzie jajem rozmieszanym z odrobiną wody. Na środek kładziemy kulkę mięsa. Zawijamy oraz zaklejamy pieróg. Gotujemy w nie za mocno wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oleju lub oliwy. Gdy wypłyną na powierzchnię czekamy jeszcze ok. 40 sekund i wyławiamy je bezpośrednio na gorącą patelnię i smażymy lub wykładamy na wodę z lodem i po ostudzeniu wkładamy do lodówki. Na patelni obsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po 5 minutach dodajemy musztardę oraz śmietanę. Po ok. 10 minutach gdy odparuje wkładamy w sos pierogi i podgrzane podajemy na stół. Pierogi z mięsem i świeżym majerankiem
Skład:
- ciasto pierogowe - 1 kg
- kilka gałązek świeżego majeranku
- mięso z udźca indyka - 300g
- mięso wołowe podgardle lub szponder - 300 g
- kasza gryczana - 100 g
- jaja - 2
- sól i pieprz do smaku
- włoszczyzna - 200 g
- oliwa z oliwek - 50 g
Ciasto rozwałkować możliwie najcieniej. Wycinamy formą jaką mamy życzenie.
Mięso dusimy z warzywami pod przykryciem do miękkości. Gdy jest już miękkie studzimy i mielimy w maszynce do mielenia wraz z ugotowaną kaszą gryczaną. Doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Z mięsa formujemy kulki. Wycięte krążki ciasta leciutko smarujemy po obwodzie jajem rozmieszanym z odrobiną wody. Na środek kładziemy kulkę mięsa. Zawijamy oraz zaklejamy pieróg.
Gotujemy w nie za mocno wrzącej, osolonej wodzie z odrobiną oleju lub oliwy. Gdy wypłyną na powierzchnię czekamy jeszcze ok. 40 sekund i wyławiamy je bezpośrednio na gorącą patelnię i smażymy lub wykładamy na wodę z lodem i po ostudzeniu wkładamy do lodówki. Pierogi piernikowe faszerowane korzenno – pomarańczowym jabłkiem
Skład:
- ciasto pierogowe - 1 kg Różnica polega na tym że do ciasta dodajemy mieszankę przypraw korzennych (cynamon, imbir w proszku, goździk, wanilia, cukier trzcinowy puder) oraz dobre kakao w proszku w ilości ok. 30 g na kilogram masy ciasta.
- antonówki - 6 szt.
- mielone ciastka imbirowe - 50 g
- cukier trzcinowy - 2 łyżki stołowe
- kandyzowana żurawina - 50 g
- mielone orzechy i migdały - 100 g
- masło - 40 g
- pomarańcz - 1 szt.
Ciasto rozwałkować możliwie najcieniej. Wycinamy formą jaką mamy życzenie.
Jabłka obieramy , drążymy gniazda nasienne i siekamy drobno. Obsmażamy na maśle najlepiej na patelni teflonowej żeby jabłka nie zaczęły się gotować – czyli żeby podtrzymać proces smażenia.
W międzyczasie na drobnej tarce ucieramy pomarańczową część skórki z całej pomarańczy i dodajemy wraz z cukrem do jabłek. Następnie dodajemy mielone orzechy oraz sparzone uprzednio żurawiny. Pierogi makowe na truskawkowym maśle
Skład:
- ciasto pierogowe - 1 kg
- masa makowa (może być gotowa) - 300 g
- ciastka maślane - 50 g
- truskawki świerze - 100g
- masło klarowane - 200 g
- goździki - 5 szt.
- otarta skórka z limonki - ½ szt.
Ciasto rozwałkować możliwie najcieniej. Wycinamy formą jaką mamy życzenie.
Masę makową formujemy w kulki lub łyżką nakładamy na wycięte krążki ciasta leciutko smarujemy po obwodzie jajem rozmieszanym z odrobiną wody. Na środek kładziemy kulkę makowej masy. Zaciskamy ranty. Gotujemy w nie za mocno wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oleju lub oliwy. Gdy wypłyną na powierzchnię czekamy jeszcze ok. 40 sekund i wyławiamy je bezpośrednio na gorącą patelnię na którą uprzednio trafiło masło, otarta skórka limonki, truskawki krojone w kostkę oraz główki goździków.