Jarek Uściński
Przepisy - Desery
Pieczony banan w całości z miodem, sokiem z cytryny, truskawką i łyżką twarogu.
- bananów - 5 szt
- stołowe miodu - 2 łyżki
- twarogu - 200 g
- kawałek laski wanilii
- sok z 1 cytryny
- kilka truskawek
- cynamonu - 20 g
- masło
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C lub dość mocno grill
Banany wkładamy do pieca na blaszce lub na grilu z tacką aluminiową.
Twaróg łączymy z miodem, cynamonem, posiekaną wanilią i sokiem z cytryny. Dobrze jest otrzeć z uprzednio umytej cytryny odrobinę żółtej skórki dla aromatu.
Gdy po ok. 25 minutach banan jest już upieczony rozcinamy wzdłóż i leciutko rozchylając skórkę wkładamy doprawiony twaróg. Ponownie zapiekamy(najlepiej pod rożnem) i posypujemy posiekaną swieżą truskawką.
Oczywiście skórka jest nie jadalna ale owoc podajemy na talerz ze skórką.
Krem brulee z jeżynami lub sezonowymi owocami i cukrem trzcinowym aromatyzowany herbatą zieloną w proszku.
- Śmietana – 0,5 l
- Cukier – 0,2 kg
- Jaja (żółtka) – 7 szt.
- Cukier trzcinowy – do posypania
- Jeżyny lub inne z rodziny – kilkadziesiąt szt.
- Zielona herbata rozpuszczalna w proszku
- Kawa zagęszczona w tubie – kilkadziesiąt kropli
Śmietanę mieszamy z jajami i cukrem. Wlewamy do naczynek żaroodpornych i zalane wodą tak żeby nie zalać masy. Pieczemy w temperaturze 160°C ok. 30 minut aż masa się zetnie. Owoce wykładamy na talerz i opruszamy herbatą instant. Krem brulee okładamy cukrem trzcinowym i opalamy do skarmelizowania masy na powierzchni. Kilka kropli kawy i deser jest gotów.
do góry »Tarta dyniowa z cynamonem zapalona cukrem trzcinowym
- Mleko skondensowane – 0,5 l
- Dynia – 0,7 kg kostka z zawartości
- Cukier trzcinowy – 150 g
- Cynamon mielony – 1 płaska łyżeczka
- Jaja – 6 szt.
- Żelowane wiśnie lub agrest
-
Ciasto kruche słodkie:
- Mąka – 1 szklanka
- Masło 1/2 kostki
- Cukier 1/2 szklanki
- Szczypta soli
Ciasto:
Składniki łączymy w misce ze sobą do uzyskania jednolitej masy. O ile ciasto nie da się rozwałkować – rozkładamy je na powierzchni foremki w której będzie wypiekana pamiętając aby była dokładnie wyłożona ciastem o grubości ok. 3-5 mm. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika w temperaturze 190°C na ok. 7 minut.
Dynię oczywiście bez skóry i gniazd nasiennych z pestkami kroimy w kostkę i delikatnie w rondlu dusimy na odrobinie masła aż do uzyskania niemal jednolitej masy. Następnie dodajemy skondensowane mleko i po przestygnięciu 6 żółtek oraz cukier i cynamon. Mikserem mieszamy dokładnie na jednolitą masę i delikatnie wylewamy do foremki. Napełniamy foremkę pozostawiając 1 cm rantu. Wstawiamy do piekarnika w temperaturze 16°C na ok. 30 minut. Schłodzone oprószamy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem do skarmelizowania. Ubieramy delikatnie żelowanymi owocami i podajemy.
do góry »Świeże truskawki karmelizowane w cukrze z sokiem z pomarańczy i maśle podane na lodach waniliowych
- Cukier – 4 łyżki
- Truskawki świeże – 100 g
- Sok z pomarańczy – 50 g
- Masło – 10 g
Cukier topimy na patelni teflonowej i gdy lekko zbrązowieje dodajemy truskawki krojone w ćwiartki, sok z pomarańczy i odrobinę masła. Ciągle mieszając po 1 minucie wykładamy na lody waniliowe i podajemy. Deser prosty i niezwykle smakowity.
do góry »Gruszka kardamonowa z musem czekoladowym i sosem z malin
- Gruszka świeża – 3 szt.
- Kardamon – kilka ziaren
- Czekolada gorzka – 50 g
- Śmietana kremówka – 50 g
- Alkohol – 20 g
- Maliny świeże lub mrożone – 100 g
- Cukier – 30 g
Gruszki umyć. Przeciąć na ćwiartki, nie obierać skórki. Oprószyć kardamonem i zapiec lekko natarte masłem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy po ostudzeniu czekolady łączymy delikatnie z alkoholem. Mus czekoladowy jest gotowy. Maliny dusimy lekko z cukrem lub świeże wykładamy na lekko karmelizowany cukier na patelni. Na jeszcze ciepłą gruszkę nakładamy czekoladowy mus i malinowy sos.
do góry »Świeża figa na smażonych mandarynkach z kremem chałowym i pianą waniliowo - kawową
- Serek typu Mascarpone – 0,4 kg
- Jaja – 6 szt.
- Świeża figa – 4 szt.
- Cukier trzcinowy lub biały – 50 g
- Mandarynki – 10 szt.
- Chałwa waniliowa – 100 g
- Sól, pieprz czarny do smaku
- Oliwa z oliwek – 100 ml
- Masło – 100 g
- Alkohol – 50 g
- Kawa – mocne Espresso – 50 g
Serek mieszamy z rozdrobnioną chałwą, żółtkami i alkoholem. Figę karmelizujemy na patelni z masłem i cukrem przez ok. 1,5 min. Mandarynki obieramy nożem usuwając zewnętrzne powłoki aż do miąższu. Kroimy na 8 części i na mocno rozgrzanej patelni obsmażamy na odrobinie masła i cukru odsączone z nadwyżek soku aż do miejscowego karmelizowania powierzchni. Zdejmujemy z ognia. Białko ubijamy na parze na sztywno z odrobiną cukru i olejem waniliowym. Na koniec dodajemy odrobinę espresso zimnego.
Deser aranżujemy w szklanym naczyniu i podajemy.
do góry »Pierożki ravioli faszerowane czekoladowym musem na zasmażanym z miętą i cynamonem jabłku
- Ciasto pierogowe klasyczne – 200 g
- Twaróg lub mascarpone – 100 g
- Czekolada gorzka – 70 g
- Masło – 100 g
- Gożdzik, cynamon – do smaku
- Świeża mięta - kilka listków
- Sól, cukier – do smaku
Ciasto pierogowe rozwałkować w cieniutkie plastry. Farsz: twaróg łączymy z rozpuszczoną czekoladą, odrobiną soli, cukru i Gożdzika. Formujemy pierożki nie za duże. Gotujemy w osolonej wodzie. Sos: rozpuszczamy masło, wkładamy malutką kostkę z jabłek, ciut cynamonu i obsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy miętę. Ugotowane pierożki prosto z wody wykładamy na patelnię z jabłkami w maśle. Pozostała na pierogach woda emulguje z masłem tworząc jednolity sos. Można ubrać posiekanymi truskawkami i listkiem świeżej mięty.
do góry »Lody smażone w tempurze imbirowej
- Lody waniliowe lub czekoladowe wysokiej klasy – 200 g
- Mąka pszenna – 100 g
- Woda mineralna gazowana zimna – 100 g
- Imbir świeży – 30 g
- Sezam – 1 łyżka
- Wiśnie żelowane – 100 g
- Goździki – 3 szt.
- Żółtka – 3 szt.
- Olej do smażenia głębokiego z rondlem
Dobrej klasy lody mocno mrozimy. Ciasto: do miski wsypać przesianą mąkę, dodawać wolno wodę mineralną do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Dodajemy imbir, sezam i żółtka. Olej jest dobrze gorący. Lody formujemy w kulki, nabijamy na szpadkę bambusową zanurzamy w temperze i wkładamy do smażenia. Smażymy dosłownie 30 sekund i wykładamy na bibułkę do osączenia. Lody możemy ubrać wiśniami i natychmiast podawać.
do góry »Sajgonki z owocami karmelizowanymi
- Ciasto won ton lub filo greckie – ok. 300 g
- Banan – 100 g
- Mango – 1 dorodny owoc
- Truskawka – 100 g
- Wiórki kokosowe – 50 g
- Cukier trzcinowy lub melasa trzcinowa
- Cytryna lub limonka – 1 szt.
- Pistacje – 50 g
- Olej do smażenia głębokiego – 1000 ml
-
Dresing:
- Jogurt naturalny gęsty – 100 g
- Miód naturalny – 40 g
- Sezamowy olej – 5 g
Banan nieregularnie posiekany z mango obsmażamy intensywnie na teflonowej patelni. Dodajemy odrobinę posiekanych skórek cytryny i wiórki kokosowe. Do ostudzonej masy dodajemy posiekane świeże truskawki. Masą napełniamy ciasto na won ton i składamy niemal jak cukierek. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Dresing: łączymy wszystkie składniki ze sobą.
do góry »Czekoladowa zebra z koglem moglem i mascarpone zapieczona na karmelizowanym ananasie
- Czekolada gorzka – 100 g
- Jaja – 6 szt.
- Cukier – 50 g
- Twaróg mielony lub mascarpone – 200 g
- Śmietana kremówka – 100 g (do rozrobienia sera)
- Ananas – 1 dorodny
- Masło – 30 g
- Likwor z pomarańczy – 50 g
Cukier ucieram z żółtkami na jednolitą masą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie dodać delikatnie alkohol pomarańczowy. Białko z 2 jaj ubić na sztywną pianę i dodać do mascarpone, śmietanę wraz z 50 g mąki i 2 żółtkami oraz 50 g cukru. Ananasa obrać, pokroić w plastry grubości 1 cm i na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej gilowej) opiec do obrumienienia. Ananas po schłodzeniu układamy na pergaminie lub folii aluminiowej w foremkach żaroodpornych polewamy warstwą z mascarpone cienką jednolitą warstwę. Następnie nie regularnie polewamy kreskami czekolady i kogla mogla. Następnie końcem noża przeciągamy po masie tak żeby powstał fantazyjny wzór z połączonych mas. Wkładamy do piekarnika w temperaturze 170°C na ok. 20 minut.
Ser zmielony łączymy delikatnie z tartą czekoladą, ubitym białkiem 2 jaj, żółtkami, mąką, sodą i przyprawami. Dodajemy winogrona i wykładamy do naczynek żaroodpornych na uprzednio nałożoną masę makową oraz natartych masłem i intensywnie obłożonych ziarnami. Pieczemy w temperaturze 175°C ok. 25 minut.
do góry »Czekoladowy sernik z winogronami sułtańskimi na makowym posłaniu w ziarnach wszelkich
- Winogrona sułtańskie – 70 g
- Czekolada gorzka – 100 g
- Mąka pszenna – 50 g
- Jaja – 2 szt.
- Twaróg mielony – 200 g
- Soda – 1 płaska łyżeczka
- Ziarna słonecznika, sezamu, dyni, płatki owsiane, - do panierowania
- Masło – do natarcia naczynek do zapiekania
- Masa makowa gotowa – 200 g
- Kardamon, cynamon i Gożdzik oraz szczypta soli – do smaku
Ser zmielony łączymy delikatnie z tartą czekoladą, ubitym białkiem 2 jaj, żółtkami, mąką, sodą i przyprawami. Dodajemy winogrona i wykładamy do naczynek żaroodpornych na uprzednio nałożoną masę makową oraz natartych masłem i intensywnie obłożonych ziarnami. Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 25 minut.
do góry »Cudowne ciastko czekoladowe z płynnym środkiem
- Czekolada gorzka - 250 g
- Masło – 160 g
- Cukier puder – 125 g
- Mąka – 55 g
- Jaja – 5 szt.
- Kakao – 20 g
- Gożdzik i cynamon – do smaku
- Wiśnie mrożone – 200 g
- Cukier trzcinowy – 50 g
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Cukier puder, mąkę, jaja i kakao łączymy w jednolitą masę. Następnie dolewamy czekoladę z masłem oraz przyprawy. Pieczemy w foremkach w temperaturze 230°C ok. 7-9 minut – podobnie jak suflet.
Wiśnie dusimy lekko z cukrem i ostudzone podajemy z sufletem.
do góry »Sernik z białej czekolady z naparem herbaty Lively Lime and orange fusion, ubrany salsą z ananasa i bazylii
- białej czekolady - 300 g
- twarogowy ser typu Philadelphia – 300 g
- Lively lime and orange fusion tea - napar
- świeżego ananasa - 1 szt
- świeżej bazylii - 30 g
- żółtek jaj kurzych – 5 szt
- białka ubite na sztywną pianę - 2 szt
- płatków kokosowych - 100 g
- orzechów macadamia - 100 g
- masła – 100 g
- cukru palmowego - 100 g
- Hot tea - Darjeeling tea
Przygotować intensywny napar herbaty. Ser utrzeć z żółtkami I cukrem Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wiórki kokosowe parzymy i dodajemy osączone do masy serowej wraz z ubitym białkiem. Składniki delikatnie łączymy dbając żeby posiadały jednakową temperaturę również z naparem herbaty. Ananasa kroimy w spore kostki i łączymy z listkami świeżej bazylii oraz kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Sernik pieczemy w malutkich filiżankach natartych masłem i wyłożonych siekanymi i opieczonymi orzechami macadamia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. Lekko ostudzony ubieramy sałatką z ananasa i świeżej bazylii.
do góry »Owoce, listki świeżych ziół i jogurt czyli lody i sorbety prawdziwe.
- truskawki - 200 g
- dojrzały banan - 200 g
- dojrzałe mango - 1 szt.
- mleko kokosowe - 100 ml
- jogurt naturalny - 500 ml
- laski wanilii - 1/4
- żółtka jaj - 10 szt.
- mleko - 100 ml
- cukier trzcinowy - 2 łyżki stołowe
- bazylia - kilka listków
- mięta - kilka listków
Ucieramy kogel-mogel na białą masę. Dodajemy posiekaną wanilię, 100 ml mleka i ucieramy jeszcze delikatnie na parze, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy kolejno do wystudzonej masy:
- zmiksowane mango,
- banan,
- mleko koksowe,
- jogurt naturalny.
Truskawki kroimy w kostkę i dodajemy na koniec tak żeby pozostały widoczne kawałki. Podobnie czynimy z miętą i bazylią - dodajemy lekko porwane listki. Wkładamy do zamrażarki i co ok 30 min mieszamy.
Gdy zamarznie - jest pyszne.
do góry »