Przepisy - Desery

Pieczony banan w całości z miodem, sokiem z cytryny, truskawką i łyżką twarogu.

  • bananów - 5 szt
  • stołowe miodu - 2 łyżki
  • twarogu - 200 g
  • kawałek laski wanilii
  • sok z 1 cytryny
  • kilka truskawek
  • cynamonu - 20 g
  • masło

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C lub dość mocno grill
Banany wkładamy do pieca na blaszce lub na grilu z tacką aluminiową.
Twaróg łączymy z miodem, cynamonem, posiekaną wanilią i sokiem z cytryny. Dobrze jest otrzeć z uprzednio umytej cytryny odrobinę żółtej skórki dla aromatu.
Gdy po ok. 25 minutach banan jest już upieczony rozcinamy wzdłóż i leciutko rozchylając skórkę wkładamy doprawiony twaróg. Ponownie zapiekamy(najlepiej pod rożnem) i posypujemy posiekaną swieżą truskawką.
Oczywiście skórka jest nie jadalna ale owoc podajemy na talerz ze skórką.

do góry »

Krem brulee z jeżynami lub sezonowymi owocami i cukrem trzcinowym aromatyzowany herbatą zieloną w proszku.

  • Śmietana – 0,5 l
  • Cukier – 0,2 kg
  • Jaja (żółtka) – 7 szt.
  • Cukier trzcinowy – do posypania
  • Jeżyny lub inne z rodziny – kilkadziesiąt szt.
  • Zielona herbata rozpuszczalna w proszku
  • Kawa zagęszczona w tubie – kilkadziesiąt kropli

Śmietanę mieszamy z jajami i cukrem. Wlewamy do naczynek żaroodpornych i zalane wodą tak żeby nie zalać masy. Pieczemy w temperaturze 160°C ok. 30 minut aż masa się zetnie. Owoce wykładamy na talerz i opruszamy herbatą instant. Krem brulee okładamy cukrem trzcinowym i opalamy do skarmelizowania masy na powierzchni. Kilka kropli kawy i deser jest gotów.

do góry »

Tarta dyniowa z cynamonem zapalona cukrem trzcinowym

  • Mleko skondensowane – 0,5 l
  • Dynia – 0,7 kg kostka z zawartości
  • Cukier trzcinowy – 150 g
  • Cynamon mielony – 1 płaska łyżeczka
  • Jaja – 6 szt.
  • Żelowane wiśnie lub agrest
    Ciasto kruche słodkie:
  • Mąka – 1 szklanka
  • Masło 1/2 kostki
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Szczypta soli

Ciasto:
Składniki łączymy w misce ze sobą do uzyskania jednolitej masy. O ile ciasto nie da się rozwałkować – rozkładamy je na powierzchni foremki w której będzie wypiekana pamiętając aby była dokładnie wyłożona ciastem o grubości ok. 3-5 mm. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika w temperaturze 190°C na ok. 7 minut.

Dynię oczywiście bez skóry i gniazd nasiennych z pestkami kroimy w kostkę i delikatnie w rondlu dusimy na odrobinie masła aż do uzyskania niemal jednolitej masy. Następnie dodajemy skondensowane mleko i po przestygnięciu 6 żółtek oraz cukier i cynamon. Mikserem mieszamy dokładnie na jednolitą masę i delikatnie wylewamy do foremki. Napełniamy foremkę pozostawiając 1 cm rantu. Wstawiamy do piekarnika w temperaturze 16°C na ok. 30 minut. Schłodzone oprószamy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem do skarmelizowania. Ubieramy delikatnie żelowanymi owocami i podajemy.

do góry »

Świeże truskawki karmelizowane w cukrze z sokiem z pomarańczy i maśle podane na lodach waniliowych

  • Cukier – 4 łyżki
  • Truskawki świeże – 100 g
  • Sok z pomarańczy – 50 g
  • Masło – 10 g

Cukier topimy na patelni teflonowej i gdy lekko zbrązowieje dodajemy truskawki krojone w ćwiartki, sok z pomarańczy i odrobinę masła. Ciągle mieszając po 1 minucie wykładamy na lody waniliowe i podajemy. Deser prosty i niezwykle smakowity.

do góry »

Gruszka kardamonowa z musem czekoladowym i sosem z malin

  • Gruszka świeża – 3 szt.
  • Kardamon – kilka ziaren
  • Czekolada gorzka – 50 g
  • Śmietana kremówka – 50 g
  • Alkohol – 20 g
  • Maliny świeże lub mrożone – 100 g
  • Cukier – 30 g

Gruszki umyć. Przeciąć na ćwiartki, nie obierać skórki. Oprószyć kardamonem i zapiec lekko natarte masłem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy po ostudzeniu czekolady łączymy delikatnie z alkoholem. Mus czekoladowy jest gotowy. Maliny dusimy lekko z cukrem lub świeże wykładamy na lekko karmelizowany cukier na patelni. Na jeszcze ciepłą gruszkę nakładamy czekoladowy mus i malinowy sos.

do góry »

Świeża figa na smażonych mandarynkach z kremem chałowym i pianą waniliowo - kawową

  • Serek typu Mascarpone – 0,4 kg
  • Jaja – 6 szt.
  • Świeża figa – 4 szt.
  • Cukier trzcinowy lub biały – 50 g
  • Mandarynki – 10 szt.
  • Chałwa waniliowa – 100 g
  • Sól, pieprz czarny do smaku
  • Oliwa z oliwek – 100 ml
  • Masło – 100 g
  • Alkohol – 50 g
  • Kawa – mocne Espresso – 50 g

Serek mieszamy z rozdrobnioną chałwą, żółtkami i alkoholem. Figę karmelizujemy na patelni z masłem i cukrem przez ok. 1,5 min. Mandarynki obieramy nożem usuwając zewnętrzne powłoki aż do miąższu. Kroimy na 8 części i na mocno rozgrzanej patelni obsmażamy na odrobinie masła i cukru odsączone z nadwyżek soku aż do miejscowego karmelizowania powierzchni. Zdejmujemy z ognia. Białko ubijamy na parze na sztywno z odrobiną cukru i olejem waniliowym. Na koniec dodajemy odrobinę espresso zimnego.

Deser aranżujemy w szklanym naczyniu i podajemy.

do góry »

Pierożki ravioli faszerowane czekoladowym musem na zasmażanym z miętą i cynamonem jabłku

  • Ciasto pierogowe klasyczne – 200 g
  • Twaróg lub mascarpone – 100 g
  • Czekolada gorzka – 70 g
  • Masło – 100 g
  • Gożdzik, cynamon – do smaku
  • Świeża mięta - kilka listków
  • Sól, cukier – do smaku

Ciasto pierogowe rozwałkować w cieniutkie plastry. Farsz: twaróg łączymy z rozpuszczoną czekoladą, odrobiną soli, cukru i Gożdzika. Formujemy pierożki nie za duże. Gotujemy w osolonej wodzie. Sos: rozpuszczamy masło, wkładamy malutką kostkę z jabłek, ciut cynamonu i obsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy miętę. Ugotowane pierożki prosto z wody wykładamy na patelnię z jabłkami w maśle. Pozostała na pierogach woda emulguje z masłem tworząc jednolity sos. Można ubrać posiekanymi truskawkami i listkiem świeżej mięty.

do góry »

Lody smażone w tempurze imbirowej

  • Lody waniliowe lub czekoladowe wysokiej klasy – 200 g
  • Mąka pszenna – 100 g
  • Woda mineralna gazowana zimna – 100 g
  • Imbir świeży – 30 g
  • Sezam – 1 łyżka
  • Wiśnie żelowane – 100 g
  • Goździki – 3 szt.
  • Żółtka – 3 szt.
  • Olej do smażenia głębokiego z rondlem

Dobrej klasy lody mocno mrozimy. Ciasto: do miski wsypać przesianą mąkę, dodawać wolno wodę mineralną do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Dodajemy imbir, sezam i żółtka. Olej jest dobrze gorący. Lody formujemy w kulki, nabijamy na szpadkę bambusową zanurzamy w temperze i wkładamy do smażenia. Smażymy dosłownie 30 sekund i wykładamy na bibułkę do osączenia. Lody możemy ubrać wiśniami i natychmiast podawać.

do góry »

Sajgonki z owocami karmelizowanymi

  • Ciasto won ton lub filo greckie – ok. 300 g
  • Banan – 100 g
  • Mango – 1 dorodny owoc
  • Truskawka – 100 g
  • Wiórki kokosowe – 50 g
  • Cukier trzcinowy lub melasa trzcinowa
  • Cytryna lub limonka – 1 szt.
  • Pistacje – 50 g
  • Olej do smażenia głębokiego – 1000 ml
    Dresing:
  • Jogurt naturalny gęsty – 100 g
  • Miód naturalny – 40 g
  • Sezamowy olej – 5 g

Banan nieregularnie posiekany z mango obsmażamy intensywnie na teflonowej patelni. Dodajemy odrobinę posiekanych skórek cytryny i wiórki kokosowe. Do ostudzonej masy dodajemy posiekane świeże truskawki. Masą napełniamy ciasto na won ton i składamy niemal jak cukierek. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Dresing: łączymy wszystkie składniki ze sobą.

do góry »

Czekoladowa zebra z koglem moglem i mascarpone zapieczona na karmelizowanym ananasie

  • Czekolada gorzka – 100 g
  • Jaja – 6 szt.
  • Cukier – 50 g
  • Twaróg mielony lub mascarpone – 200 g
  • Śmietana kremówka – 100 g (do rozrobienia sera)
  • Ananas – 1 dorodny
  • Masło – 30 g
  • Likwor z pomarańczy – 50 g

Cukier ucieram z żółtkami na jednolitą masą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie dodać delikatnie alkohol pomarańczowy. Białko z 2 jaj ubić na sztywną pianę i dodać do mascarpone, śmietanę wraz z 50 g mąki i 2 żółtkami oraz 50 g cukru. Ananasa obrać, pokroić w plastry grubości 1 cm i na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej gilowej) opiec do obrumienienia. Ananas po schłodzeniu układamy na pergaminie lub folii aluminiowej w foremkach żaroodpornych polewamy warstwą z mascarpone cienką jednolitą warstwę. Następnie nie regularnie polewamy kreskami czekolady i kogla mogla. Następnie końcem noża przeciągamy po masie tak żeby powstał fantazyjny wzór z połączonych mas. Wkładamy do piekarnika w temperaturze 170°C na ok. 20 minut.

Ser zmielony łączymy delikatnie z tartą czekoladą, ubitym białkiem 2 jaj, żółtkami, mąką, sodą i przyprawami. Dodajemy winogrona i wykładamy do naczynek żaroodpornych na uprzednio nałożoną masę makową oraz natartych masłem i intensywnie obłożonych ziarnami. Pieczemy w temperaturze 175°C ok. 25 minut.

do góry »

Czekoladowy sernik z winogronami sułtańskimi na makowym posłaniu w ziarnach wszelkich

  • Winogrona sułtańskie – 70 g
  • Czekolada gorzka – 100 g
  • Mąka pszenna – 50 g
  • Jaja – 2 szt.
  • Twaróg mielony – 200 g
  • Soda – 1 płaska łyżeczka
  • Ziarna słonecznika, sezamu, dyni, płatki owsiane, - do panierowania
  • Masło – do natarcia naczynek do zapiekania
  • Masa makowa gotowa – 200 g
  • Kardamon, cynamon i Gożdzik oraz szczypta soli – do smaku

Ser zmielony łączymy delikatnie z tartą czekoladą, ubitym białkiem 2 jaj, żółtkami, mąką, sodą i przyprawami. Dodajemy winogrona i wykładamy do naczynek żaroodpornych na uprzednio nałożoną masę makową oraz natartych masłem i intensywnie obłożonych ziarnami. Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 25 minut.

do góry »

Cudowne ciastko czekoladowe z płynnym środkiem

  • Czekolada gorzka - 250 g
  • Masło – 160 g
  • Cukier puder – 125 g
  • Mąka – 55 g
  • Jaja – 5 szt.
  • Kakao – 20 g
  • Gożdzik i cynamon – do smaku
  • Wiśnie mrożone – 200 g
  • Cukier trzcinowy – 50 g

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Cukier puder, mąkę, jaja i kakao łączymy w jednolitą masę. Następnie dolewamy czekoladę z masłem oraz przyprawy. Pieczemy w foremkach w temperaturze 230°C ok. 7-9 minut – podobnie jak suflet.

Wiśnie dusimy lekko z cukrem i ostudzone podajemy z sufletem.

do góry »

Sernik z białej czekolady z naparem herbaty Lively Lime and orange fusion, ubrany salsą z ananasa i bazylii

  • białej czekolady - 300 g
  • twarogowy ser typu Philadelphia – 300 g
  • Lively lime and orange fusion tea - napar
  • świeżego ananasa - 1 szt
  • świeżej bazylii - 30 g
  • żółtek jaj kurzych – 5 szt
  • białka ubite na sztywną pianę - 2 szt
  • płatków kokosowych - 100 g
  • orzechów macadamia - 100 g
  • masła – 100 g
  • cukru palmowego - 100 g
  • Hot tea - Darjeeling tea

Przygotować intensywny napar herbaty. Ser utrzeć z żółtkami I cukrem Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wiórki kokosowe parzymy i dodajemy osączone do masy serowej wraz z ubitym białkiem. Składniki delikatnie łączymy dbając żeby posiadały jednakową temperaturę również z naparem herbaty. Ananasa kroimy w spore kostki i łączymy z listkami świeżej bazylii oraz kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Sernik pieczemy w malutkich filiżankach natartych masłem i wyłożonych siekanymi i opieczonymi orzechami macadamia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. Lekko ostudzony ubieramy sałatką z ananasa i świeżej bazylii.

do góry »

Owoce, listki świeżych ziół i jogurt czyli lody i sorbety prawdziwe.

  • truskawki - 200 g
  • dojrzały banan - 200 g
  • dojrzałe mango - 1 szt.
  • mleko kokosowe - 100 ml
  • jogurt naturalny - 500 ml
  • laski wanilii - 1/4
  • żółtka jaj - 10 szt.
  • mleko - 100 ml
  • cukier trzcinowy - 2 łyżki stołowe
  • bazylia - kilka listków
  • mięta - kilka listków

Ucieramy kogel-mogel na białą masę. Dodajemy posiekaną wanilię, 100 ml mleka i ucieramy jeszcze delikatnie na parze, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy kolejno do wystudzonej masy:
- zmiksowane mango,
- banan,
- mleko koksowe,
- jogurt naturalny.
Truskawki kroimy w kostkę i dodajemy na koniec tak żeby pozostały widoczne kawałki. Podobnie czynimy z miętą i bazylią - dodajemy lekko porwane listki. Wkładamy do zamrażarki i co ok 30 min mieszamy.

Gdy zamarznie - jest pyszne.

do góry »